
Genrebild. Foto: Bildbyrån.
”Nu vet vi väldigt mycket mer om allt”
Svenska Skidförbundet har genomfört en kartläggning av den alpina verksamheten för att kunna bli ännu bättre i alla delar av verksamheten.
På Svenska Skidförbundets styrelses uppdrag inleddes i slutet av 2023 ett omfattande analysarbete av den alpina verksamheten. Syftet var tydligt: att få fram den fakta och de underlag som behövs för att utveckla verksamheten. Detta arbete har nu efter ett års tid genomförts och nu finns en gedigen analys som kommer att leda till en bättre kunskap och underlag för hur den alpina verksamheten kan utvecklas mot framtiden.
– Nu vet vi mycket mer om allt. Vi vet mer om allt från hur vi ska kunna få in fler i den alpina verksamheten till vad vi behöver göra för att vi ska bli ännu bättre. Den genomlysning vi gjort är ett första steg för att kunna analysera och dra slutsatser för vad vi kan behöva göra för att bli ännu bättre. När vi förändrar och skruvar om ska vi veta varför och vad vi gör. Hur vi exakt tar de olika utvecklingsstegen kan behöva komma i ett nästa steg, säger Pernilla Bonde, generalsekreterare i Svenska Skidförbundet.
Kartläggningen består av intervjuer, analyser av forskare och förstås även våra egna erfarenheter. Det har även gjorts en jämförelse med andra länder som ligger långt fram för att se om de gör något annorlunda och i så fall vad och varför.
– Kortfattat kan vi säga att det vi ser och behöver utveckla inom den alpina verksamheten är några tydliga delar. Vi behöver en tydligare svensk utvecklingsmodell – en röd tråd för hela den alpina verksamheten. Vi måste minska en för tidig specialisering och individualisering, vilket leder till att många slutar i förtid och att vi inte kan behålla vare sig talanger eller andra. Att stärka vår gemensamma värdegrund och kultur för att skapa sammanhållning och tydlighet i verksamheten. Det skapar i sin tur goda miljöer genom en bra kultur, starkt ledarskap, kvalitativ landslagsverksamhet och en bra arbetsmiljö. Givetvis är förbättrade ekonomiska förutsättningar för både åkarna och organisationen är avgörande för att möjliggöra idrott både inom bredd och elit. Vi ska utveckla vårt arbete för att vara en attraktiv kommersiell partner för ännu fler, fortsätter Pernilla Bonde.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Pernilla Bonde, generalsekreterare i Svenska Skidförbundet
Mejl: pernilla.bonde@skidor.com
Kort om Svenska Skidförbundet
- Sveriges mest populära idrott enligt Upplevelseinstitutet.
- Rekord i antal medaljer på OS 2022, SSF:s grenar erövrade hälften av alla svenska medaljer i Peking i flera av våra grenar.
- Rekordsäsong för pallplatser i Världscupen säsongen 2023/2024.
- Vi är vintersporten! Ca 70 procent av svenska folket associerar skidor och snowboard med vintersport. Vi kan alltså med trovärdighet säga att vi är vintersporten.
- 11 idrotter som omfattar olika målgrupper som spänner över generationerna från babyboomers till generation Z.
2025-02-20
2025-02-20
Clara Sjölund, SSF